Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

Ο μηχανισμός των ψευδαισθήσεων του Ποσειδώνα

Η φυλακή και αυτοαπομόνωση των ψευδαισθήσεων


Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Ποσειδώνας σχετίζεται με το ψέμα, την ψευδαίσθηση, τις αυταπάτες. Ποια όμως είναι η θετική πλευρά σε αυτήν την περίπτωση; Τι χρησιμότητα έχουν οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις, και πως μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει για την εξέλιξή του;

Ο ποσειδώνιος τύπος ανθρώπου, ή κάποιος που βρίσκεται σε μια έντονα ποσειδώνια περίοδο, δημιουργεί μια αυταπάτη ή μια ψευδαίσθηση λόγω φαινομενικής αδυναμίας να αντιμετωπίσει μια κατάσταση, ή λόγω πόνου και επιθυμίας που δεν μπορεί να βρει λύτρωση κι εκπλήρωση αλλιώς. Αν πάρουμε την πρώτη περίπτωση, την αδυναμία αντιμετώπισης της πραγματικότητας, τότε το άτομο δημιουργεί μια ψευδαίσθηση σαν άμυνα και προστασία. Νομίζει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια κατάσταση και δημιουργεί ένα αστρικό υλικό που αποτελείται από όνειρα, συγκεχυμένες σκέψεις, θολούρα, ασάφεια, νοσταλγίες, προσμονές, και προσπαθεί μέσα εκεί να απομονωθεί και να ξεφύγει απ' τον πόνο της πραγματικότητας. Είναι φυγόπονος ο Ποσειδώνας στην χαμηλή του εκδήλωση, πιο πολύ από όλους τους πλανήτες, όμως δεν πρέπει να μείνει εκεί, στην αυτοαπομόνωση των ψευδαισθήσεων και της φυγής, καθώς δεν θα έχει εκπληρώσει έτσι τον σκοπό του και θα διαιωνίζεται το αίσθημα ανικανοποίητου στον άνθρωπο.

Η δύναμη του Ποσειδώνα ωστόσο είναι πνευματική. Μπορεί ο πλανήτης αυτός να δίνει υπερευαισθησία και μια αίσθηση αδυναμίας στο φυσικό πεδίο, όμως είναι δυνατός στα ψυχικά πεδία, είναι δυνατός στον οραματισμό και στην αντίληψη των λεπτοφυέστερων πεδίων της ζωής. Αυτή του τη δύναμη θα πρέπει να την χρησιμοποιήσει για να οδηγήσει τις ψευδαισθήσεις στον στόχο για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί, στην αποκάλυψη δηλαδή νέων αληθειών. Μέσα σε μια ψευδαίσθηση κρύβεται μια αλήθεια που αναμένει την αποκάλυψή της. Γι' αυτό, τολμώ να πω, ότι έμμεσα, ο Ποσειδώνας είναι πλανήτης αλήθειας, ή για την ακρίβεια, είναι εκείνος που μας οδηγεί στην αποκάλυψη των πραγματικών ονείρων και σχεδίων της ψυχής.

Ποια θα μπορούσε να είναι η άσκηση με την οποία κάποιος θα καταφέρει να διαλύσει μια ψευδαίσθηση η οποία τον εγκλωβίζει και τον κρατά πίσω στην εξέλιξη; Γιατί πρέπει να κάνουμε σαφές, ότι οι ποσειδώνιες αυταπάτες και ψευδαισθήσεις είναι φυλακή. Ο Ποσειδώνας, σαν πλανήτης των Ιχθύων που συμβολίζουν τις φυλακές, την απομόνωση και τα ιδρύματα, βάζει κι αυτός το χεράκι του για να φέρει τον άνθρωπο σε μια δημιουργική ή καταστροφική απομόνωση, αρχικά μέσω των ψευδαισθήσεων. Ίσως λόγω αρνητικού κάρμα, ο άνθρωπος επιλέγει την οδό αυτή του εγκλωβισμού σε μια φούσκα πλάνης. Ίσως κιόλας είχε χρησιμοποιήσει αρνητικά την φαντασία του στο παρελθόν ή είπε ψέματα και παραπλάνησε άλλους ανθρώπους, και τώρα αυτοαπομονώνεται σε ένα πεδίο πλάνης στο οποίο μπορεί και να αιωρείται για αιώνες.

Στο πρακτικό επίπεδο, ο Ποσειδώνας μας κάνει σαφές ότι η υπηρεσία και η θυσία καθαρίζουν το αρνητικό μας κάρμα. Αυτός είναι ο ένας πόλος με τον οποίο μπορεί κανείς να εργαστεί για την διάλυση αυταπατών, αν θέλει, γιατί συχνά οι ψευδαισθήσεις κι αυταπάτες είναι αρκετά “γλυκές” για να τις αφήσει κανείς πίσω – γι' αυτό χρειάζεται η υπηρεσία, ώστε να καθαρίσει το εγκλωβιστικό αυτό κάρμα. Υπάρχει όμως και ο πνευματικός πόλος της εργασίας αυτής, μέσα απ' τον διαλογισμό. Ο Ποσειδώνας άλλωστε, μόνο με πνευματική εργασία αντιμετωπίζεται – τα στείρα διανοήματα δεν τον αγγίζουν. Μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε ότι η ψευδαίσθηση, η πλάνη ή το μπέρδεμα που μας απασχολεί, είναι σαν μια φούσκα, με χρώματα θολωμένα και εικόνες μπερδεμένες. Αυτήν την φούσκα μπορούμε στον διαλογισμό μας να την ανεβάσουμε προς την Ψυχή ή το Θείον ή τον Πνευματικό Ήλιο. Πλησιάζοντας η φούσκα στα ανώτερα αυτά πεδία, αρχίζει και διαλύεται. Ξαφνικά σκάει και από μέσα αποκαλύπτεται ένα νέο όραμα, μια νέα αλήθεια που θα φέρει γονιμότητα κι ομορφιά στην ζωή μας. Έτσι απ' την ψευδαίσθηση πηγαίνει κανείς στα οράματα και της αλήθειες της ψυχής, αλήθειες που μπορεί να μην είναι της φύσης του Ουρανού, είναι όμως πραγματικά ψυχικά οράματα.

Μπορούμε να δούμε μέσα απ' τις βασικές και δυνατές όψεις του Ποσειδώνα (σύνοδος, αντίθεση, τετράγωνο) που έχουμε είτε στο γενέθλιο ωροσκόπιο ή από διέλευση, τι ψευδαισθήσεις δημιουργούνται και γιατί, και να τις αντιμετωπίσουμε ανάλογα.

Οι όψεις του Ποσειδώνα με τον Ήλιο, δημιουργούν ψευδαισθήσεις γύρω απ' την ταυτότητα του ατόμου. Νομίζει το άτομο ότι είναι κάτι άλλο απ' αυτό που πραγματικά είναι, είτε πιο αδύναμος ή πιο δυνατός απ' την πραγματικότητα. Χάνει την αληθινή ταυτότητά του και τελικά καλείται να ψάξει να την βρει στο πεδίο της ψυχής του. Το μπέρδεμα αυτό, μπορεί να το ανεβάσει στον διαλογισμό του ψηλά, στον Πνευματικό Ήλιο, και τότε θα απελευθερωθεί το νέο υλικό που ανέμενε την εκδήλωσή του και το οποίο θα χτίσει την πραγματική, ψυχική ταυτότητα του ανθρώπου. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί από θυσιαστικές πράξεις, στις οποίες το άτομο δίνει την ενέργεια, την ζωή και την ζεστασιά του.

Οι όψεις του Ποσειδώνα με την Σελήνη προκαλούν συναισθηματική θολούρα και το άτομο νιώθει ανικανοποίητο και πεινασμένο συναισθηματικά. Γι' αυτό δημιουργεί αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, απ' τις οποίες νομίζει ότι θα τραφεί. Έντονη τάση εξάρτησης από ανθρώπους και καταστάσεις – το άτομο ψάχνει μια μητέρα-τροφό που θα παρέχει ανιδιοτελή αγάπη και πλήρωση ψυχική. Έτσι πέφτει εύκολα θύμα εκμετάλλευσης και βρίσκεται τελικά ο ίδιος να τρέφει εκείνους απ' τους οποίους θα ήθελε να τραφεί. Η λύση βρίσκεται στην ανιδιοτελή παροχή φροντίδας στους άλλους απ' τη μία, κι απ' την άλλη μπορεί το άτομο να πάρει αυτή τη φούσκα του συναισθηματικού μπερδέματος και του αισθήματος του ανικανοποίητου, να την ανεβάσει προς τον Πνευματικό Ήλιο, κι εκείνη τότε θα διαλυθεί και θα αποκαλυφθεί ουσιαστική, γλυκιά ψυχική τροφή που φέρνει αίσθημα πληρότητας.

Οι όψεις του Ποσειδώνα με τον Ερμή δημιουργούν θολούρα νοητική και το άτομο έχει έντονη τάση να δημιουργεί ψεύτικες ιδέες. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για το νου να “φύγει” και να ταξιδέψει μακριά, στα ανώτερα ψυχικά πεδία, αλλά αν αυτό δεν γίνει και ο νους περιορίζεται στα επουσιώδη και στο πεδίο της καθημερινότητας, τότε εγκλωβίζεται η ενέργεια του Ποσειδώνα και δημιουργείται αστρικό υλικό που φέρνει μπέρδεμα στο νου του ανθρώπου. Ίσως αποφεύγει να σκεφτεί ορισμένα πράγματα γιατί φοβάται, κι έτσι πλάθει ψεύδη. Η αποσυμπίεση για την κατάσταση αυτή έρχεται μέσα απ' τον διαλογισμό, όπου το άτομο οδηγεί αυτές τις πλανημένες και συγχυσμένες ιδέες προς τον Πνευματικό Ήλιο. Τότε αυτές εξαγνίζονται και αποκαλύπτονται νέες, ακόμα και ιδιοφυείς ιδέες που φέρνουν λύτρωση στη ζωή του. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με την υπηρεσία προς τους άλλους, κυρίως με τον λόγο, όπου θα δίνει την κατανόηση και λόγια που μαλακώνουν και θεραπεύουν.

Οι όψεις του Ποσειδώνα με την Αφροδίτη, είναι γνωστές για τις ερωτικές πλάνες που δημιουργούν. Το άτομο συχνά ερωτεύεται ακατάλληλους ανθρώπους ή δεσμευμένους ή “άπιαστους” κατά κάποιο τρόπο. Νοσταλγεί να ενωθεί με κάποιον και να βιώσει την λύτρωση, και φυσικά να λάβει την ανιδιοτελή αγάπη που θα φέρει ομορφιά και γαλήνη στην ζωή του. Αυτό το υλικό της ψευδαίσθησης ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, μπορεί το άτομο να το οδηγήσει στον διαλογισμό του στον Πνευματικό Ήλιο. Τότε η ψευδαίσθηση θα διαλυθεί και θα απελευθερωθεί ενέργεια αγάπης που θα φέρει πλήρωση στη ζωή του ανθρώπου. Αυτή η διαδικασία πρέπει να συνοδευτεί με θυσίες για τις σχέσεις, ακόμα και θυσία μιας παράνομης σχέσης, ώστε να μην εγκλωβίζεται καρμικά το άτομο πρώτον, και δεύτερον, να προσφέρει την αγάπη του σε άλλους ώστε να καθαρίσει το αρνητικό του κάρμα. Μπορεί ακόμα και να συμμετέχει σε δραστηριότητες που φέρνουν ομορφιά στο περιβάλλον.

Οι όψεις του Ποσειδώνα με τον Άρη, οδηγούν σε λάθος πράξεις και πρωτοβουλίες. Το άτομο νιώθει ότι αν κάνει αυτό που θέλει θα λυτρωθεί, αλλά δεν είναι κιόλας σίγουρος. Υπάρχει έντονη σύγχυση στόχων και αδυναμία δράσης. Δημιουργούνται πλάνες σεξουαλικές, ακόμα και διαστροφές. Αυτήν την ενέργεια της σύγχυσης και του ανικανοποίητου, θα πρέπει πρώτα να την οδηγήσει ψηλά, στον Πνευματικά Ήλιο. Εκεί θα καθαριστεί και θα αποκαλυφθεί η πραγματική κατεύθυνση που πρέπει να πάρει το άτομο. Θα του δοθεί επίσης θέληση να κάνει τα όνειρά του πράξη, αρκεί να μην εκμεταλλεύεται άλλους σεξουαλικά και να διαθέσει την ενέργεια του δρώντας για το καλό άλλων ανθρώπων.

Οι όψεις του Ποσειδώνα με τον Δία, είναι αρκετά χαοτικές και συχνά το άτομο δημιουργεί μια πλανημένη φιλοσοφία και στάση ζωής. Ίσως κιόλας ακολουθεί κάποιον αμφιλεγόμενο γκουρού ή πνευματικές πρακτικές που τον βγάζουν εκτός πορείας, μαλακά και ήπια μεν, σίγουρα δε. Ίσως κιόλας είχε βγάλει κι ο ίδιος εκτός δρόμου κάποιους ανθρώπους στο παρελθόν. Η σύγχυση και το μπέρδεμα για το νόημα της ζωής, ακόμα και το αίσθημα ματαιότητας, μπορεί να οδηγηθεί στον διαλογισμό προς τον Πνευματικό Ήλιο. Εκεί θα διαλυθούν οι φούσκες και οι πλάνες οι φιλοσοφικές, και θα αποκαλυφθεί στον άνθρωπο το πραγματικό νόημα της ζωής, κάτι που θα φέρει χαρά ανώτερης ποιότητας. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με διδασκαλία και διάδοση καλών πραγμάτων.

Οι όψεις του Ποσειδώνα με τον Κρόνο, είναι αρκετά επίπονες, καθώς το άτομο προσπαθεί να προσκολληθεί σε κρυσταλλώσεις του εγώ πάση θυσία. Τότε αναγκαστικά η ζωή έρχεται και προκαλεί μεγάλες απογοητεύσεις. Αυτό το υλικό του φόβου, της απογοήτευσης και της σύγχυσης που έρχεται σαν αποτέλεσμα έλλειψης μιας βάσης στη ζωή, μπορεί στον διαλογισμό να οδηγηθεί προς τον Πνευματικό Ήλιο. Εκεί θα διαλυθούν σταδιακά οι παλιές κρυσταλλωμένες δομές και θα αποκαλυφθούν νέα, υγιή, ψυχικά θεμέλια που μπορεί το άτομο να βασίσει την ζωή του. Η διαδικασία αυτή πρέπει να συνοδευτεί με υπηρεσία στην κοινωνία, με οργάνωση ενός πεδίου της ζωής.

Οι όψεις του Ποσειδώνα με τον Ουρανό, μπορεί να κάνουν το άτομο να δημιουργήσει πλανημένες ιδεολογίες, ή να εμπλακεί σε ομάδες και συλλόγους οι οποίες θα το οδηγήσουν εκτός πορείας. Ίσως κιόλας γίνονται μπερδέματα και παρεξηγήσεις με φίλους. Μπορεί όμως το άτομο να πάρει αυτό το υλικό της πλάνης και της σύγχυσης, να το ανεβάσει στον Πνευματικό Ήλιο, και τότε θα εξαγνιστεί και θα αποκαλυφθούν ευφυείς, υγιείς και προχωρημένες ιδέες που θα φέρουν λύσεις και πρόοδο στη ζωή του ατόμου, ενώ θα έρθουν και πραγματικοί, ψυχικοί φίλοι κοντά του. Αυτή η διαδικασία πρέπει να συνδυαστεί με υπηρεσία σε κάποιο σύλλογο ή ομάδα ή σε ένα δίκτυο ανθρώπων (ακόμα και στο ίντερνετ) με φιλανθρωπική ή παρόμοια εστίαση.

Οι όψεις του Ποσειδώνα με τον Ποσειδώνα, φέρνουν φυσικά μεγάλες πλάνες, αυταπάτες κι εξαπατήσεις. Η όψη αυτή καλεί το άτομο να συνδεθεί με τα πραγματικά του όνειρα, αντί να σπαταλά την ενέργεια του ονειρέματος στα χαμηλά πεδία της ζωής, μέσα σε καταστάσεις που δεν φέρνουν πλήρωση τελικά. Η σύνδεση αυτή με τα πραγματικά όνειρα θα γίνει με την προσευχή και τον διαλογισμό. Μέσα στο διαλογισμό, παίρνει το άτομο την φούσκα της πλάνης και της σύγχυσης και την “παραδίδει” στον Πνευματικό Ήλιο. Τότε οι πλάνες “λιώνουν” και αποκαλύπτονται τα πραγματικά, ψυχικά οράματα στον άνθρωπο. Και η αποκάλυψη αυτή είναι η αρχή της πραγμάτωσής τους. Η διαδικασία αυτή πρέπει να συνδυαστεί με θυσιαστικό, καλλιτεχνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Οι όψεις του Ποσειδώνα με τον Πλούτωνα, φέρνουν την μεγάλη πλάνη της αδυναμίας στην επιφάνεια. Το άτομο νιώθει έρμαιο των καταστάσεων και της μοίρας – όσα του συμβαίνουν τον ξεπερνούν. Όμως αν πάρει αυτό το αίσθημα αδυναμίας και την σύγχυση και την παραδώσει στον Πνευματικό Ήλιο, τότε θα αποκαλυφθεί νέα δύναμη που θα δώσει ώθηση και νέα δημιουργικότητα στη ζωή του. Η διαδικασία αυτή πρέπει να συνδυαστεί με θεραπευτική προς τους άλλους εργασία – ας ενδυναμώσει άλλους ανθρώπους και κατόπιν θα ενδυναμωθεί και ο ίδιος.Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New Age Astrology


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)