Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

Εποχή του Υδροχόου και υπερβολική έμφαση στη διάνοια

Η εποχή του Υδροχόου στην οποία μόλις έχουμε εισέλθει, φέρνει μαζί της και το πρόβλημα της υπερβολικής διανοητικοποίησης των πάντων: να περνούμε τα πάντα μέσα από ένα επίπλαστο ‘επιστημονικό’ φίλτρο, χάνοντας την επαφή με το ένστικτο και τη διαίσθηση. Καθώς είναι ζώδιο του αέρα (νόηση-σκέψη), ο Υδροχόος σκέφτεται πολύ και μπορεί να αποκοπεί από το σώμα και τις πραγματικές του ανάγκες, να γίνει ‘τεχνητός’, ‘παγωμένος’, χωρίς συμπόνια, ακόμα και απάνθρωπος.

Ο Υδροχόος έχει σαν στόχο να ξεπεράσει τα γήινα, τα κατώτερα πάθη και προσκολλήσεις και να γίνει πιο ‘ανθρώπινος’. Κι όμως, με την υπερλειτουργία του κατώτερου νου και την αποκοπή του απ’ τα ένστικτα, τελικά γίνεται απάνθρωπος, και όχι άνθρωπος. Ο ανθρωπισμός άλλωστε είναι βασικό θέμα του ζωδίου.

Το παράδοξο είναι ότι το άτομο που λειτουργεί με το κατώτερο νοητικό χωρίς να έχει επαφή με τις ανάγκες του σώματος και των συναισθημάτων, τελικά γίνεται υποχείριο των ωθήσεων του σώματος και των χαμηλότερων ενστίκτων, κάτι που παρατηρούμε πολύ συχνά πλέον στη κοινωνία μας: ανθρώπους με ένα σωρό διπλώματα και γνώσεις, που όμως διακατέχονται από πολλά κατώτερα πάθη και διαστροφές που δεν μπορούν να ελέγξουν. Είναι μια μάστιγα της εποχής, η αποκοπή από τα ένστικτα και τη διαίσθηση, και η υπερβολική λειτουργία της κατώτερης διάνοιας.

Η λύση βρίσκεται στην υπέρβαση του κατώτερου νου και στο πέρασμα στον ανώτερο νου, ο οποίος ανώτερος νους δεν δεσμεύεται από το σώμα αλλά είναι ελεύθερος από το εγώ. Ο κατώτερος νους είναι όργανο της εγωιστικής προσωπικότητας και του σώματος, και γι’ αυτό δεν απελευθερώνει αλλά δημιουργεί περισσότερο κάρμα. Δηλαδή ο άνθρωπος ο Υδροχοϊκός, ο μέσος άνθρωπος της εποχής του Υδροχόου, διατρέχει τον κίνδυνο που ακριβώς φοβάται ο Υδροχόος: το ζώδιο έχει σα στόχο την υπέρβαση του σώματος, όμως τελικά γίνεται υποχείριο αυτού. Και η υπερβολική διανοητικοποίηση είναι μια σωματική κατάσταση.

Έτσι λοιπόν, το πέρασμα στο ανώτερο νοητικό είναι βασικός στόχος για τους ανθρώπους στην εποχή που διανύουμε, και ουσιαστικά είναι το ξεπέρασμα του εγώ. Για να ξεπεραστεί το εγώ, πρέπει να ξεπεραστεί το σώμα, και για να ξεπεραστεί το σώμα, πρέπει το σώμα να γίνει ξανά φυσικό. Ένας λόγος ακόμα που οι άνθρωποι αρχίζουν και επιστρέφουν σε περισσότερο φυσική ζωή, στη χορτοφαγία, την ωμοφαγία κλπ, ώστε να αποβάλλουν παχυλότητες που δεσμεύουν το νου και τον κρατούν σε χαμηλό κραδασμό, τον κρατούν προσκολλημένο στο σώμα, και άρα ο νους έτσι είναι εγωιστικός και όχι ελεύθερος.

Η εναρμόνιση με τους φυσικούς νόμους θα μας απελευθερώσει απ’ αυτούς. Ο τακτικός διαλογισμός και η φυσική ζωή και διατροφή, θα επιτρέψουν την σταδιακή αναβίβαση της εστίασης της συνείδησης από το φυσικό σώμα, το συναισθηματικό σώμα και το κατώτερο νοητικό σώμα, στο ανώτερο νοητικό, απ’ το οποίο ξεκινά η ελεύθερη ζωή, η αδελφοσύνη και το μοίρασμα. Η ταύτιση του ανθρώπου με τα τρία κατώτερα σώματα είναι που φέρνει τη διαχωριστικότητα, τη πλεονεξία και όλες τις εγωιστικές συμπεριφορές που είναι η αιτία όλων των δεινών στη γη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)