Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Άξονας Παρθένου-Ιχθύων – Κριτική και Χάος

Σε πολλές new-age διδασκαλίες αναφέρεται η αποφυγή της κρίσης και της κριτικής. Αυτό στην ουσία του έχει μια αλήθεια: όταν η κριτική γίνεται εγωιστικά, φοβικά, βαμπιρικά, τότε κατεβάζει τον άνθρωπο, δεν τον οικοδομεί και δεν τον οδηγεί κάπου υψηλότερα. Ωστόσο η ορθή κριτική είναι απολύτως απαραίτητη στη ζωή, για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Φανταστείτε αν δεν υπήρχαν κριτικοί σε όλα τα επίπεδα της ζωής, δεν θα βελτιωνόταν τίποτα, καθώς θα υπήρχε επανάπαυση.

Οι άνθρωποι οι παρασυρμένοι από το Ιχθειακό/Ποσειδώνιο χάος, ενοχλούνται από τη κριτική γιατί τους βγάζει από τον ύπνο και το βόλεμά τους. Συνήθως είναι αυτά τα new-age άτομα που ‘διδάσκουν’ τη μη-κρίση, όμως οι ίδιοι την έλκουν και την εξασκούν σε ανύποπτους χρόνους – γιατί ό,τι αρνούμαστε και αποφεύγουμε, αυτό μάς κυνηγά.

Η κριτική της Παρθένου στην ουσιαστική της μορφή έχει σα στόχο να βάλει τάξη στο χάος και να διορθώσει τις ατέλειες, ώστε να εξελιχτεί η ζωή και η λειτουργία του ανθρώπου, να εκλεπτυνθούν και να βελτιωθούν οι δυνατότητες σε κάθε φάσμα της ζωής – να αποκτήσει η ζωή περισσότερη καθαρότητα, αγνότητα, να αποβάλλει όσα στοιχεία ‘βρωμίζουν’ την ύπαρξη. Απ’ την άλλη, όταν τα άτομα αυτά αποκτούν ψυχαναγκαστική διάθεση για κριτική λόγω εγωιστικών κινήτρων και φόβου μη χάσουν τα κατεστημένα τους, θα τους κυνηγά το χάος, με πολλές μορφές: θα ξεχνούν, θα χάνουν πράγματα, θα έχουν έλλειψη έμπνευσης, θα ζουν μια ζωή στείρα, χωρίς ανανέωση και γεμάτη αισθήματα ανικανοποίητου και νοσταλγίας.

Η κριτική πρέπει να ασκείται υπεύθυνα, να γνωρίζει κάποιος τι λέει και γιατί το λέει να κινείται από αγάπη και συμπόνια, και να έχει σα στόχο τη βελτίωση του ανθρώπου κι όχι την ταπείνωσή του. Επίσης η κριτική πρέπει και να λαμβάνεται υπεύθυνα. Αλλιώς, μια αντίδραση στη κριτική, δεν δείχνει παρά καθαρό και παιδιάστικο εγωισμό, και άρνηση να κάνει ο άνθρωπος αλλαγές για να βελτιωθεί.

Από την άλλη, η αγάπη χωρίς όρους και η αποδοχή, πρέπει να έχουν το στοιχείο της διάκρισης για να είναι αληθινές. Εάν δεν γνωρίζουμε, δεν αγαπάμε. Ένα ‘άφημα’ στο χάος, δεν είναι αγάπη αλλά ανευθυνότητα. Και βασικό στοιχείο της αγάπης είναι το αίσθημα ευθύνης.

Δεν μπορούμε να αγαπήσουμε αν δεν διακρίνουμε. Δεν μπορούμε να διακρίνουμε αν δεν αγαπήσουμε κι αν δεν αποδεχτούμε. Η αποδοχή πρέπει να πηγαίνει χέρι χέρι με τη διάκριση για να είναι υγιής. Αλλιώς, κινδυνεύουμε να περιπέσουμε είτε σε χάος, ή σε ψυχαναγκαστική και δηλητηριασμένη κριτική.

Η διάκριση είναι η εισχώρηση της Αγάπης στις λεπτομέρειες της ζωής.

Η αποδοχή και η αγάπη ποτίζουν τα χωράφια της ζωής. Η διάκριση και η ορθή κριτική κάνουν τη συγκομιδή και καταδεικνύουν τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν.

Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα του άξονα Παρθένου-Ιχθύων, το οποίο καλούμαστε όλοι να πραγματώσουμε χωρίς να αποφεύγουμε τον ένα ή τον άλλο πόλο – έτσι θα υπάρξει ολοκλήρωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)