Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010

Κρόνος, εγωισμός και υπευθυνότητα

Ο Κρόνος πνευματικά σχετίζεται άμεσα με τον εγωισμό, από την άποψη ότι είναι ο πλανήτης της ύλης και της μορφής - και της διαχωριστικότητας που αυτή προκαλεί. «Είμαι το σώμα μου», λέει ο Κρόνος, είμαι τα επιτεύγματά μου, το κοινωνικό μου πρόσωπο, το επάγγελμα και άλλες ταυτίσεις. Το βασικό όμως που θέλω να θίξω εδώ είναι ότι ο Κρόνος σχετίζεται άμεσα με την ταύτιση με το σώμα, που είναι η αρχή κάθε εγωιστικής συμπεριφοράς.

Ο Κρόνος λοιπόν, όταν το άτομο βρίσκεται ακόμα σε μια ψυχολογικά και πνευματικά παιδική ηλικία, προσπαθεί να υπερασπίσει τα προσωπικά συμφέροντά του, καθώς δεν έχει περάσει ακόμα στο επίπεδο να εκδηλώσει κοινωνική υπευθυνότητα. Όσο ο άνθρωπος νομίζει ότι είναι το σώμα του μόνο, θα λειτουργεί φοβικά, αφού φοβάται τη φτώχεια, το θάνατο κλπ, και γι’ αυτό θα λειτουργεί και συμφεροντολογικά.

Η αλήθεια είναι ότι για να ενεργοποιηθεί ο πλανήτης αυτός στο ωροσκόπιό μας –δηλαδή στη ζωή μας- και να λειτουργήσει την ανώτερη εκδήλωσή του, την κοινωνική ευθύνη δηλαδή, είναι αρκετά δύσκολο, καθώς θα πρέπει να αποκτήσουμε αρκετή ψυχική ενέργεια, αφού ο Κρόνος είναι πλανήτης ‘βαρύς’, υλικός και υλιστικός, και δύσκολα ενεργοποιείται. Γι’ αυτό το πέρασμα του χρόνου επιδρά συνήθως θετικά στην εκδήλωση του Κρόνου στη ζωή μας, καθώς με το πέρασμα του χρόνου γειώνεται μεγαλύτερο μέρος της ψυχής, και άρα η φυσιολογία ενεργοποιείται περισσότερο ψυχικά (τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει). Η ενεργοποίηση αυτή θα φέρει κατόπιν αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και υπεύθυνη δράση για βελτίωση της κοινωνίας. Γιατί ο εγωιστής και εγωκεντρικός άνθρωπος δεν είναι παρά ένας λειψός ενεργειακά άνθρωπος…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)