Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Δίας στους Ιχθείς – Έκσταση, υπέρβαση των γήινων, βίωμα Ενότητας

Ο Δίας στους Ιχθείς φέρνει την ευκαιρία για διεύρυνση της συνειδητότητας, για βίωμα έκστασης και απελευθέρωσης, μέσα από την πνευματικότητα και τη τέχνη, καθώς μας ωθεί σε υπέρβαση των γήινων και πεζών πραγματικοτήτων, ενώ εμπνέει μέσα μας την ευλάβεια και τονώνει την τάση του πνεύματος για πέταγμα προς τα πνευματικά ύψη.

Ο Δίας στους Ιχθείς βγάζει τον καλλιτέχνη, τον ποιητή, τον μουσικό από μέσα μας, ανακουφίζοντας τους πόνους μας και προσφέροντας γλυκύτητα. Είναι κρίσιμο σ’ αυτή την εποχή ο κόσμος να κάνει επιλογές καλλιτεχνικές που πραγματικά ανυψώνουν, καθώς πλέον οι περισσότερες μορφές τέχνης τρέφουν το αστρικό/συναισθηματικό σώμα, κάτι που είναι πολύ βλαβερό, αφού έτσι απομακρυνόμαστε από την αλήθεια μας. Το αστρικό σώμα είναι ένα σώμα που θέλει απόλυτη καθαρότητα, γιατί εύκολα βρωμίζει με τεχνητούς συναισθηματισμούς και σκεπτομορφές. Έτσι λοιπόν ας προσέχουμε τι μουσικές ακούμε – χρειάζεται να κάνουμε μια καλή επιλογή, γιατί, αν και η μουσική προσφέρεται στην εποχή μας σε τέτοια πληθώρα, εντούτοις σπάνια βρίσκει κανείς δημιουργίες που εξυψώνουν πραγματικά και που δεν τρέφουν το συναισθηματικό σώμα. Ας επιλέξουμε βιβλία, ταινίες, θεάματα που εμπνέουν μέσα μας ανώτερα συναισθήματα και οράματα.

Φυσικά η διεύρυνση της συνειδητότητας και η έκσταση που μας δίνει την ευκαιρία να βιώσουμε ο Δίας απ’ τους Ιχθείς, μπορούν να φέρουν αγαλλίαση, ειρήνη νου, βίωμα εξυψωμένο, αλλά είναι κάτι που θέλει καλλιέργεια για να αναπτυχθεί – τίποτα δεν έρχεται από μόνο του. Ο Δίας σαν πλανήτης της Χάριτος, μπορεί να μας δώσει να γευτούμε ένα βίωμα εξυψωμένο, εναπόκειται όμως στο ίδιο το άτομο να το καλλιεργήσει και να το πολλαπλασιάσει. Αλλιώς, το βίωμα αυτό μετά μάλλον θα φέρει απογοήτευση, καθώς ‘πέφτουμε’ ξανά στα πεζά γήινα πράγματα. Αυτή είναι η φύση του Δία: προσφέρει κάτι ευχάριστο, μας ανοίγει το δρόμο, αλλά εξαρτάται από εμάς αν θα καλλιεργήσουμε το σπόρο αυτό ή αν θα τον αφήσουμε να ξεραθεί.

Εκτός από τη τέχνη, ο Ιχθείς βιώνει διεύρυνση συνειδητότητας και ενότητα με το Όλον μέσα από το διαλογισμό και τη προσευχή. Όπως με την τέχνη, κι εδώ χρειάζεται προσοχή ώστε να μην παγιδευτούμε σε αστρικές περιπλανήσεις – ο Ιχθείς, σαν ζώδιο του νερού, κινείται πολύ στο αστρικό/συναισθηματικό επίπεδο. Προσοχή λοιπόν σε ψευδαισθήσεις. Οι ψευδαισθήσεις είναι δείγμα ότι το πνεύμα δεν αναπτύσσεται προς τα άνω, αλλά λιμνάζει σε χαμηλά επίπεδα. Με τη διέλευση αυτή πρέπει να προσέχουμε την ‘ευχάριστη αίσθηση’ που μπορεί να μας προσφέρουν κάποιες ψευδαισθήσεις. Ο Ιχθείς συχνά πάσχει από εθισμούς γιατί αναζητά την ευχαρίστηση της επαφής με το Θεό, και προσπαθεί μέσα από τους εθισμούς του να αντικαταστήσει την θεϊκή ευδαιμονία. Το πρόβλημα στην εποχή μας είναι ότι όλοι κυνηγούν την ευχαρίστηση αντί για το Θεό – δηλαδή όλοι κυνηγούν υποκατάστατα της πραγματικής Ζωής…

Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν το άνοιγμα που προσφέρει στον εσωτερικό μας ορίζοντα ο Δίας στους Ιχθείς και ας διαλογιστούμε για να το πραγματώσουμε και να κατακτήσουμε τη Χάρη που ο ευεργέτης αυτός πλανήτης μάς προσφέρει. Όσες εμπνεύσεις ‘αλιεύσουμε’ στα πνευματικά μας πετάγματα, θα γίνουν η τροφή για εμπλουτισμό, καλλωπισμό, καλυτέρευση και τελειοποίηση και των υπόλοιπων επιπέδων της ζωής μας. Άλλωστε, η πρακτική, γήινη ζωή, είναι αποτέλεσμα των ιδεών και οραμάτων που τρέφουμε – γι’ αυτό, ας είναι οι ιδέες και τα οράματά μας όπως τα πιο υψηλά όνειρά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)