Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009

Τετράγωνο Κρόνου-Πλούτωνα - Διάλυση εγωισμών, ξεπέρασμα συνηθειών, επείγουσα ανάγκη για ανάληψη προσωπικής και συλλογικής ευθύνης

Το τετράγωνο Κρόνου-Πλούτωνα, εκτός από υλικές, οικονομικές αγωνίες και άγχη (απαιτεί λιτότητα) προκαλεί επίσης και αίσθημα αποπροσανατολισμού, καθώς διαλύει παλιές ριζωμένες αντιλήψεις και μας κάνει να αμφισβητούμε όσα ξέρουμε. Υπάρχει πολύς κόσμος, κυρίως νέοι, που αμφισβητούν ακόμα και το σώμα τους, το κόσμο της μορφής και την υλική πραγματικότητα γενικά. Αν δεν έχουν σωστή καθοδήγηση και σωστές αξίες, κινδυνεύουν, κυρίως από ψυχικές ασθένειες, που εξαπλώνονται ταχύτατα στις κοινωνίες μας λόγω της έλλειψης πνευματικών ιδανικών και καθοδήγησης.

Σίγουρα η όψη αυτή φέρνει έντονο αίσθημα αγωνίας, ακόμα και απόγνωσης, καθώς διαλύονται προσκολλήσεις και δομές στο είναι μας, και νιώθουμε ότι δεν έχουμε πουθενά να βασιστούμε. Όμως ας μην αποφεύγουμε τις ενέργειες αυτές, ας αντιμετωπίσουμε συνειδητά όλα αυτά τα σκοτεινά συναισθήματα που μπορεί να έρχονται στην επιφάνεια, καθώς κρύβουν θησαυρούς. Άλλωστε ο Άδης κρύβει και τα Ηλύσια πεδία με τους θησαυρούς τους, για όσους Ήρωες καταφέρουν να νικήσουν τα γήινα πάθη και φοβίες. Φυσικά για να βγούμε νικητές, πρέπει να έχουμε σαφή εσωτερικό προσανατολισμό και στόχο.

Η γωνία αυτή επίσης μάς καλεί να αναλογιστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις ισχυρές αντιστάσεις του εγώ μας. Το εγώ μας λέει "είμαι σπουδαίος, τρανός, είμαι ο καλύτερος στη δουλειά μου, είμαι ο καλύτερος σύζυγος/σύντροφος, η θρησκεία/πολιτική/φιλοσοφία/ιδεολογία μου είναι η καλύτερη και η μόνη αληθινή, είμαι σοφός, ξέρω τα πάντα, είμαι ήδη τέλειος σωματικά/συναισθηματικά/νοητικά, είμαι φωτισμένος, δεν χρειάζεται να μάθω, να διαβάσω να διαλογιστώ άλλο, και άλλα παρόμοια πνευματικώς τραγικά πράγματα.

Φυσικά οι εθισμοί και οι συνήθειές μας είναι σημαντικότατοι και σκληροί εγωισμοί, εγωιστικά κελύφη. Μη ξεχνάμε ότι η ασθένεια προκαλείται από τον εγωισμό με τις συνήθειες και εθισμούς του. Και η γωνία Κρόνου-Πλούτωνα συχνά φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα υγείας, ώστε το άτομο να δουλέψει για να ξεπεράσει τόσο την σωματική του αδράνεια με τις συνήθειες και τους εθισμούς, όσο και τους εγωισμούς που προκαλούν την ασθένεια. Το να υπερασπίζεται βέβαια κάποιος τους εθισμούς και τις συνήθειές του, είναι αυτοκαταστροφικά εγωιστικό - όλα αυτά η όψη Κρόνου-Πλούτωνα τα φέρνει έντονα στην επιφάνεια.

Το να είναι κάποιος 'ικανοποιημένος' με τον εαυτό του και τη πορεία του, δείχνει σοβαρό εγωισμό. Ο εγωισμός είναι αντίσταση στη Ροή της Ζωής και της Ενέργειας. Και ο Κρόνος-Πλούτωνας έρχεται τώρα να σπάσει όλους αυτούς τους πολύ σκληρούς εγωισμούς και αντιστάσεις που προβάλλουμε, μέσα από δοκιμασίες.

Ο εγωισμός έλκει δυστυχία, αποτυχία, καταστροφή και "κακή τύχη", γιατί ο εγωισμός αντιστέκεται στη φυσική ροή των πραγμάτων, αντιστέκεται στο νόμο της συνεχούς αλλαγής - ο εγωισμός είναι αδράνεια. Και φυσικά, ο εγωισμός θα ρίξει το φταίξιμο για ότι του συμβαίνει σε κάποιο εξωτερικό παράγοντα. Ο εγωισμός δηλαδή είναι και ανευθυνότητα.

Έτσι με τη γωνία Κρόνου-Πλούτωνα, καλούμαστε να ξεπεράσουμε τα κατεστημένα του νου και των συνηθειών μας, ώστε να ανανεωθεί και να αναδομηθεί η ζωή μας. Καλούμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού, της ζωής, της υγείας και των σχέσεών μας, και να μη ρίχνουμε την ευθύνη για ότι μάς συμβαίνει σε εξωτερικές καταστάσεις. Μοιάζει να είναι πολύ σκληρή αυτή η γωνία, αλλά τελικά αυτό που είναι σκληρό είναι οι κρυσταλλώσεις των εγωισμών και συνηθειών μας...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Add me on facebook (παρακαλώ συστηθείτε)